Прогресс

Mainitsin tuoreen vampyyriantologian jo ensimmäisessä postauksessani. Nyt ajattelin esitellä aavistuksen pidemmin omaa kontribuutiotani kokoelmaan.

Jo antologian alaotsikko, ”Suomalaisia vampyyritarinoita”, kertoo, että novelleilla on yhteys Suomeen. Tämä oli tehtävänanto kirjoittajillekin.

Pyöriteltyäni aikani kaikenlaisia ideoita ja aloitettuanikin novellin ainakin kolmeen kertaan hermostuin, lausuin muutamia kirosanoja ja päätin laittaa kaiken uusiksi.

”Mieli viihtyy materiassa, minäkin viihdyn, ja erityisesti viihdyn valtakunnassani, josta rakkaus ei lopu koskaan, jossa elämää on paettu kuolemattomuuteen ja kuolemaa elämättömyyteen.”

Niin kuin monesti ennenkin, tekstini lähti liikkeelle kertojasta. Minulle on aina tärkeää perustella jotenkin se, miksi tarina kerrotaan ja miksi se kerrotaan juuri niin kuin se kerrotaan, ja nämä kysymykset viittaavat ennen kaikkea kertojaan.

Kertojan myötä novellin ympäristö siirtyi Suomesta aivan jonnekin muualle. Ehkä seuraava ote vihjaa, minne:

”Asema natisee, niin se tekee jatkuvasti. Äänet ja tärinä kulkevat aseman osista edelleen minun osiini. Aurinkopaneelit avautuvat parhaillaan. Sähkön synty on vakaata ja turvattua, sama sähkö kulkee kuoreni alla hermokimpuissa ja päätteissä. Pyörähdän ympäri muutaman kerran, ihan huvin vuoksi, omassa valtakunnassani saan tehdä mitä tahdon ja milloin. Saan pyörähdellä ja vaikuttaa höperöltä, käyttäytyä kuin kummajainen.”

Olennaista oli myös löytää tarinalle nimi. Progress paitsi viittaa muutamaan juonen kannalta olennaiseen yksityiskohtaan, myös yhdistyy, toivottavasti, tarinan teemaan.

Oikean nimen löytäminen on monesti ollut askel eteenpäin tekstissä. Nimessä tiivistyy olennainen, mikä parhaimmillaan auttaa  tekstin hiomisessa ja kirkastamisessa. Näin  on käynyt molempien kirjojeni kohdalla. Eräänä päivänä tyhjä taivas viittaa romaanini avainkohtaan, mutta sopii tarinan muuhunkin kuvastoon. En tunne sinua vierelläni kertoi minulle, mikä novelleitani yhdistää ja mikä on siten yksi koko novellikokoelman teemoista.

Lukekaa siis suomalainen vampyyritarina, joka sijoittuu, no, muualle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s